Nil satis, nisi optimum :: «Τίποτα λιγότερο από το τέλειο δεν είναι αποδεκτό»


Διαμεσολάβηση

Η Δικηγορική μας Εταιρεία παρέχει υπηρεσίες διαμεσολάβησης, η οποία αποτελεί ένα εναλλακτικό τρόπο επίλυσης διαφορών που εφαρμόζεται σε υποθέσεις αστικού και εμπορικού δικαίου. Ο θεσμός της διαμεσολάβησης έγινε υποχρεωτικός με το νόμο 4640/2019 σε υποθέσεις που υπάγονται στην τακτική διαδικασία των πολιτικών δικαστηρίων και συγκεκριμένα σε διαφορές που υπάγονται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο και στο Μονομελές Πρωτοδικείο για διαφορές άνω των 30.000 ευρώ. Επίσης, εφαρμόζεται και σε ορισμένες οικογενειακές διαφορές, όπως για παράδειγμα, σε υποθέσεις που αφορούν την επιμέλεια τέκνων, διατροφή, επικοινωνία, κλπ. Στις παραπάνω υποθέσεις, ο νόμος υποχρεώνει τα μέρη της διαφοράς να συμμετέχουν σε μία Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία (ΥΑΣ), η οποία έχει ενημερωτικό χαρακτήρα ως προς τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, ώστε να αποφασίσουν αν επιθυμούν να επιλύσουν τη διαφορά τους μέσω της διαδικασίας αυτής ή αν επιθυμούν τη δικαστική επίλυση. Εφόσον τα μέρη διαλέξουν ότι επιθυμούν τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, τότε τα μέρη εισέρχονται στη διαδικασία της εκούσιας διαμεσολάβησης.

Εκτός από τις διαφορές που ο νόμος υπάγει στην ΥΑΣ, η διαδικασία της εκούσιας διαμεσολάβησης μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα συνοριακών και διασυνοριακών διαφορών. Η διαμεσολάβηση ως θεσμός εισάγει σημαντικά θετικά στοιχεία στο ελληνικό δικαιικό σύστημα καθώς παρέχει στους πολίτες την επιλογή να επιλύσουν τις διαφορές τους εξωδικαστικά. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι διαφορές τους θα μπορούν να επιλύονται σε σημαντικά συντομότερο χρονικό διάστημα από ότι στα δικαστήρια (περίπου εντός 2 μηνών) αλλά και επίσης το ότι τα μέρη της διαμεσολάβησης θα διαμορφώνουν το αποτέλεσμα της διαφοράς τους καθώς θα αποφασίζουν μεταξύ τους, κατόπιν διαπραγματεύσεων, για το ποια θέλουν να είναι η έκβαση της υποθεσής τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την περάτωση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης και εφόσον επέλθει συμφωνία των μερών συντάσσεται ένα πρακτικό που περιέχει τους όρους της συμφωνίας. Το πρακτικό αυτό μπορεί να κατατεθεί οποτεδήποτε από οποιοδήποτε από τα μέρη στη γραμματεία του αρμόδιου δικαστηρίου ώστε να γίνει εκτελεστός τίτλος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συμφωνία αποκτά ισχύ δικαστικής απόφασης και τα μέρη είναι υποχρεωμένα να την τηρήσουν.

Η διαδικασία της διαμεσολάβησης εκτυλίσσεται ενώπιον ενός τρίτου προσώπου, του διαμεσολαβητή, ο οποίος είναι διαπιστευμένος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το ρόλο αυτό. Ο ρόλος του είναι να είναι ουδέτερος και αμερόληπτος ως προς τα μέρη και είναι υπεύθυνος για την έκβαση της διαδικασίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, τα μέρη της διαφοράς είναι υποχρεωμένα να προσέρχονται με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, οι οποίοι έχουν το ρόλο να συμβουλεύουν τους πελάτες τους.

Η Δικηγορική μας εταιρεία προσφέρει διττές παροχές για την διαμεσολάβηση. Καταρχάς, στο προσωπικό δυναμικό της εταιρείας μας έχουμε διαπιστευμένο διαμεσολαβητή, ο οποίος αναλαμβάνει στον κατάλληλα διαμορφωμένο για διαμεσολάβηση χώρο μας να διεκπεραιώσει ΥΑΣ αλλά και εκούσιες διαμεσολαβήσεις που αφορούν κάθε φύσεως υποθέσεις. Περαιτέρω, μέσω των καταρτισμένων δικηγόρων μας στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, παρέχουμε νομική εκπροσώπηση των πελατών μας σε όλο το φάσμα των υποθέσεων ενώπιον ενός τρίτου ουδέτερου και αμερόληπτου διαμεσολαβητή.